Nicaragua

Playa La Flor

Caminant entre tortugues
Escrit el19/08/2014

A la Playa La Flor, de sorra clara i mar tranquil, pots ser espectador d'un dels actes més bonics i abrumadors de la naturalesa. Centenars de tortugues van sortir de l'aigua per enterrar els seus ous a la sorra durant les dues nits que vem estar passejant per aquesta preciosa platja del sud del Pacífic nicaragüenc.

 

 

 

 

Durant l'època d'aparellament i anidació de la Tortuga Olivàcia, de juliol a desembre, mil.lers de tortugues adultes arriben a la platja on van néixer per enterrar els seus més de 100 ous en una nit. És fascinant com cada tortuga, al cap de 20 anys d'haver nascut, torna al lloc on va veure la llum per primer cop. Set setmanes després de ser enterrats els ous, les petites trencaràn la closca i correràn cap al mar. De totes les que neixen en un niu, normalment entre 100 i 150, només un 1% sobreviurà a la multitud de perills als que s'enfronten dins l'oceà i només aquestes arribaràn a l'edat adulta i tornaran a la seva platja de naixement per tenir descendència. Si res els ho impedeix ho faràn durant els més de 80 anys que poden arribar a viure.

 

 

 

 

 

És emocionant pensar que les tortugues que vem veure a Playa La Flor éren les valentes i afortunades, les d'aquest 1% que va guanyar la batalla per la vida. Algunes era la primera vegada que posaven els peus a terra després de 20 anys al mar. I ho feien a la mateixa platja on van caminar per primer cop. D'altres repetien la visita anual per posar els ous després de passar-se 12 mesos nedant llargues distàncies. Es diu que algunes d'elles fan la volta al món unes quantes vegades a l'any. És increible com, amb un mecanisme intern semblant al d'una brúixola, són capaces de tornar sempre a la mateixa platja.

 

 

 

 

 

No només tortugues de l'espècie Olivàcia visiten aquesta platja cada any si no que també ho fan la Carey i la Tortuga Llaút. Playa La Flor és una reserva natural per protegir aquests animals i els seus ous. Durant tota la nit, els guardes del parc amb l'ajuda de soldats de l'exèrcit nacional, patrullen la platja incansables per evitar que els caçadors furtius s'emportin els ous que venen després al mercat negre per a la indústria gastronòmica i cosmètica. Per una vegada és d'admirar la bona feina que fa l'exèrcit. Tan de bò s'enfoqués més sovint en aquest tipus de tasques.

 

En aquesta zona del Pacífic, les platges properes al turístic poble de San Juan del Sur, amaguen una bellesa extraordinària. Playa La Flor, Playa Coco, la surfista Playa Remanso, Playa Marsella o Playa Ohaual formen part de l'encant d'aquesta regió encara molt despoblada on existeixen petits poblets de pescadors com el Ostional resguardats de tota explotació turística.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagen de seguimiento