Nicaragua

León

Capital de la Revolució
Escrit el24/08/2014

Capital de Nicaragua fins l'any 1857 i una de les primeres ciutats que es van construir al país juntament amb Granada, León destaca per la forta història que amaguen els seus carrers. Rodejada de volcans, avui és una ciutat universitària calorosa i vibrant d'edificis colonials poc conservats i una magnífica catedral sense restaurar. Desprèn un particular aspecte decadent que forma part del seu encant.

 

 

  

 

León 

 

Fets històrics han marcat la ciutat coneguda com Capital de La Revolució. L'any 1956, hi va tenir lloc l'assassinat del alhesores president Somoza per part del poeta Rigoberto López Pérez. I anys més tard va ser aqui on un grup d'estudiants universitaris van crear el Frente Sandinista de Liberación Nacional i els carrers de León van veure com s'obria pas la Revolució Sandinista dels 70. En un destartalat edifici a la Plaça Central, el Museu de la Revolució és una emblemàtica mostra, explicada per antics combatents, d'una lluita i una victòria els somnis de la qual avui semblen remots. Molts dels que li donaven suport ara es senten decepcionats. El Govern actual, liderat actualment pels vencedors d'aquesta Revolució, manté el país en una pseudo-democràcia descarada on l'únic que interessa és perpetuar els dirigents al poder. Ens neguem a creure per això, que la revolució no va portar coses bones. Segur que encara queden revolucionaris dels quals Sandino podria estar-ne orgullós.

 

 

   

 

León
 

A León ens hem despedit dels Torres després de gairebé un mes fantàstic viatjant junts. Amb ells però encara hem fet una excursió al majestuós volcà Telica. A una hora en cotxe de la ciutat s'alça, amb una forma perfecte, aquest con que segueix en plena activitat. Caminant poc més d'una hora s'arriba a la vora del cràter on l'olor de sofre s'imposa. Una extranya sensació de vertígen i terror t'invadeix quan, estirat a terra, treus el cap a dins el cràter. Al fons, entre la fumerola, pots veure la lava incandescent. És esfereïdor ser tan a prop del magma, sentir-ne l'escalfor i escoltar el brugit que surt de l'interior del planeta.

 

 

 

Volcà Telica; Gecko LeopardImagen de seguimiento