Myanmar

Pyay

Dins el tren dels somriures
Escrit el18/03/2015

Cada dia al voltant de les 22h el tren entra a l'estació de Pyay amb el seu ritme pausat i sorollós. L'andana és plena de gent alegra i neguitosa com si portés estona esperant el moment d'un esdevenimemt especial que acaba d'arribar. Molts dels que baixen del tren fa més de 10 hores que han sortit de la gran ciutat de Yangon. Ha estat un dia llarg, de posicions corporals rígides sobretot pels que viatgen en classe baixa on els seients són de fusta, d'àpats de tupper al vagó o de poc menjar, d'interrompudes migdiades, de llargues parades a petites estacions de pobles rodejats d'arrossars, de mirades creuades, de divertides estones de sotracs que els han fet saltar del seient durant llargs minuts en els quals maleïr l'antiguitat de la infraestructura ferroviària no era l'important sinó mirar-se intercanviant somriures i efusives rialles que semblaven de felicitat. Un llarg trajecte que ha estat, per nosaltres que viatjàvem per primera vegada en un tren de Myanmar, un dia dins d'un altre món retrocedint en el temps.

 

  

 

 

 

El sistema ferroviari de Myanmar va ser instaurat pels anglesos l'any 1870, quan precisament es va inaugurar amb el tram que hem recorregut, i des d'aleshores s'ha mantingut pràcticament intacte amb escasses millores tant pel que fa a l'infrastructura com a les prestacions dels vagons de viatgers. Les hores s'han fet curtes immersos en la manera de fer pacient i optimista de la cultura birmana, viatjant entre 10 i 25 km/h. Rebent somriures que provoquen ser retornats, gaudint de la seva envejable hospitalitat, admirant fabulosos paissatges rurals i rient sense control contagiats per la resta de passatgers quan inexplicablement el tren botava i ens elevava dels seients com si fòssim en una carreterra de forts sotracs o en una atracció antiga del Tibidabo.

 

 

 

Pyay és una petita població ubicada a la vora del riu Ayeryawaddy situada a mig camí entre Yangon i la famosa ciutat arquològica de Bagan. Un lloc allunyat del turisme on la vida quotidiana gira al voltant de l'agricultura, la pesca i el seu mercat que, com tants a Myanmar, està carregat d'encantadores imatges que semblen tretes d'un llibre d'història.

 

 

 

 

 

 

 

Imagen de seguimiento