Haití

Cap-Haitià

Turisme de bombolla
Escrit el10/11/2014

Cap-Haitien és una ciuat caòtica amb zones molt brutes on es fa palesa la falta d'un bon sistema de gestió de residus. Per contra, els carrerons del centre són tranquils, amb locals animats i s'hi conserven alguns edificis colonials que li dónen un encant particular. Davant del mar, restaurants cars són visitats pels primers blancs amb els que ens hem creuat des que vem artibar a Haïti. Aquí hem comprovat l'existència d'un Haïtí turístic. De turisme de luxe. Les millors platges del país han estat privatitzades i són destí dels creuers més cars del món. Turistes que viuen i veuen Haïtí des de dins una bombolla.

 

 

 

 

Prop de la ciutat, a la cresta d'una muntanya, s'hi conserven les restes de La Citadellle, la fortalesa més gran de tot Amèrica, que el rei Henry Cristoph va construir a principis del segle XIX per defensar la independència del país d'un possible atac dels francesos que no va arribar mai. Haití, un país amb una història dura, va ser la primera colònia d'Amèrica en independitzar-se, en aquest cas de França, l'any 1804, després de molts anys de revoltes esclavistes que finlament van assolir la llibertat donant lloc a la primera república negra del món. No hi queda sang índigene a Haïti. Els Taínos, el grup majoritari, van ser eliminats molt ràpid pels espanyols i substituits pels esclaus africans. De la cultura africana en conserven sobretot una religió, el budu, i la música amb el mateix nom que acompanya les cerimònies.

 

  

 

 

 

  

 

  

Des de la Citadelle, rodejats de pedres que han estat portades en aquesta ubicació excepcional per defensar la llibertat, hem excercit el nostre vot per la independència del nostre país!!

 

 

 

A Cap-Haitien ens hem allotjat al centre d'acollida que hi té la ONG SOS Aldea Global. Hi hem realitzat dos tallers amb adolescents i amb dones i hem pogut conèixer el funcionament d'un centre d'aquestes característiques on molts nens i joves de famílies amb pocs recursos econòmics hi troben una llar.

 

 

Imagen de seguimiento