Guatemala

Tikal

Història sota la selva
Escrit el07/10/2014

Submergit dins l'espessor de la selva del Petén, l'antiga ciutat de Tikal conserva encara la solemnitat majestuosa del que va ser un dels centres comercials més importants de la civilització Maya. Les grans piràmides que han estat restaurades despunten per sobre la vegetació i presideixen espais al mig del bosc recordant la càrrega espirutual que les envolta des de fa centenars d'anys.

 

 

 

 

Tikal va ser habitat durant 1500 anys i hi van arribar a viure més de 100.000 persones sota el regnat de diversos governants fins que un dia, per motius encara desconeguts, van abandonar el lloc precipitadament. El pas dels segles i les condicions meteorològiques han anat deteriorant les monumentals edificacions. Moltes, encara per descobrir, es troben amagades sota arrels, terra, branques i fulles.

 

 

 

 

A primera hora del matí, una densa i baixa boirina cobreix els edificis limitant la visibilitat i fent encara més èpic el passeig fins el famós Temple IV, el més alt del complex arquitectònic. Des d'aquest punt elevat es percep una pau inquietant mentre els primers rajos de sol desperten poc a poc la vida a la selva i els sons diürns silencien els nocturns. La boira es dilueix deixant entreveure les puntes de les piràmides que sobrepassen l'alçada dels arbres.

 

 

 

 

 

 

 

Monos aranya es balencegen de branca en branca, cotorres verdes, àguiles i falcons de pit roig sobrevolen la zona i algun coatí s'enfila juganer a les piràmides. Una au semblant a un gall d'indi camina sovint uns metres més endavant nostre i grans rossegadors rastregen el terra en busca d'aliment mentre possiblement, un jaguar o un gat salvatge els observa. Hi ha molt poc turisme i en vàries ocasions tenim la sensació de ser els únics visitants de raça humana.

  

 

 

Hem passat 7 hores caminant per Tikal, sorpresos de no sentir el cansament causat per la falta de son de la nit anterior que vem passar a les hamaques gairebé en blanc... Alguna energia desconeguda ens va donar forces per recórrer tots els racons d'aquest impressionant centre arqueològic.

 

 

  

 

El Remate, poble prop de Tikal 

Imagen de seguimiento