Guatemala

Río Dulce

A les portes del Carib
Escrit el23/09/2014

A pocs quilòmetres de l'estreta costa caribenya de Guatemala s'extén el llac Izabal, el més gran del país, d'on neix el Río Dulce. A la costanera ciutat de Livingstone, on només s'arriba a través del riu o per mar, hi ha la seva desembocadura. Amb un fort caràcter caribeny, a Livingstone hi conviuen diferents ètnies entre les quals destaca la gran influència Garífuna. Serà la nostra porta de sortida de Guatemala en direcció Belize. Hi hem arribat navegant pel Río Dulce, des del poble amb el mateix nom, passant per les petites comunitats que viuen a la riba sempre amb l'imprescindible canoa lligada a la porta de casa. És admirable com famílies senceres viuen entre manglars i nenúfars.

 

  

 

Al poble de Río Dulce, situat vora el naixement del riu, s'hi han construït sobre l'aigua residències de classe alta i alguns allotjaments en un ambient tranquil i natural de selva inundada. En aquesta zona hi descansen molts velers esperant que passi el risc d'huracans d'aquesta època de l'any per poder tornar a navegar pel Carib. Mentre érem aquí, la pau d'aquest racó del riu s'interrompía a vegades per trons exageradament escandalosos. Un d'ells, el més potent i ensordidor que hem sentit mai, ens va deixar atemorits!

 

  

 

 

A una hora de Río Dulce, en un entorn selvàtic, es produeix un curiós fenòmen natural. Les aigües termals d'un riu, escalfades per l'activitat volcànica, es converteixen en una cascada de 12 metres d'alçada que cau sobre un profund gorg d'aigua freda. Diuen que l'argilla del fons de la zona calenta té bones propietats per la pell. Coberts de fang encarcarat pel sol, ens banyem a les aigües fredes del riu sota l'aigua calenta de la cascada.

 

 

 

 

Imagen de seguimiento