Guatemala

Monterrico

Perspectives equivocades
Escrit el16/09/2014

Tenint el Cristian aquí, company surfista del Pablo, ens dirigim a la Costa del Pacífic en busca de bones onades. Escullim Monterrico per molts motius. Ens informen que és una de les platges més accessibles des d'Antigua i que, a part de ser un bon lloc per fer surf, es tracta d'un atractiu poble de pescadors recentment desenvolupat pel turisme, rodejat d'una reserva de manglars hàbitat de multitud d'aus i una de les platges on, a Guatemala, es poden veure tortugues marines desovant i/o naixent.

 

 

 

Res més lluny de la realitat. La nostra decepció comença quan el viatge per arribar a aquesta "accessible" platja suposa un trajecte de tot el dia agafant tres interminables busos i una barca. En arribar no ens trobem amb un poble precisament atractiu i no veiem ni un sol pescador. El pitjor de tot és comprobar, una vegada davant del mar, que les onades de l'enfurismat oceà Pacífic són insurfejables donat que rebenten sobtadament quan entren en contacte amb la sorra de la vora. Hem vingut a fer surf a una costa on els pocs que ho deuen haver intentat, possiblement mal aconsellats per guies turístiques equivocades, poden haver acabat lesionats amb alguna fractura òssea. La nostra tossudesa ens va dur l'endemà dues hores al nord seguint la costa, en busca d'una platja on sí poder entrar a l'aigua i gaudir d'onades ben formades. Un cop més, estrepitós fracàs i resignació per no arribar mai a la platja esperada... Semblava escrit amb anterioritat, a Guatemala amb el Cristian no fareu pas surf.

 

 

Al menys hem corroborat que de tota la informació rebuda, l'anidació de tortugues a Monterrico és real i fàcil de veure. Tant accessible com sortir de l'hostal quan ja és de nit i posar-te a caminar platja amunt, platja avall. Hi ha grups de persones fent guàrdia a la vora del mar esperant que un d'aquests preciosos animals surti a fer el niu i a desovar. Ells ho fan per recuperar els ous i vendre'ls al centre de reproducció i protecció de tortugues marines de Monterrico, nosaltres per apropar-nos a aquest màgic moment que ens regala la natura.

 

 

A la tarda, quan encara és de dia, treballadors d'aquest centre de protecció alliberen de forma massiva les últimes tortuguetes nascudes. És commovedor veure com amb totes les seves forces s'encaminen, tan ràpid com poden, cap al mar on la continuitat de la seva espècie depèn, en part, de la seva supervivència durant els propers 20 anys. Serà alhesores quan, assolida l'edat adulta i llestes per reproduir-se, tornaran a la platja de Monterrico perquè continuï el cicle de la vida. Esperem que l'enfoc turístic que s'està donant a l'alliberamnet de les recent nascudes així com la falta de protecció ambiental d'aquesta platja no acabi perjudicant greument l'espècie. Actualment els turistes poden apadrinar l'alliberament d'una tortugueta pagant un euro que els dóna dret a agafar amb les mans el dèbil animal per deixar-lo a la sorra, en molts casos empenyent-te'l perquè arribi ràpid a l'aigua o tenint-lo a les mans massa estona. Durant les hores que vem està passejant de nit per la platja en busca de tortugues com a mínim quatre sorolloses motos van atrevassar-la molt a prop de la vora. És increïble com no declaren aquest lloc reserva natural protegida i en canvi permeten el trànsit de vehicles i l'existència d'hotels a primera línia de costa. Tan de bò les solucions, si arriben, no ho facin massa tard.

 

  

 

 

 

Imagen de seguimiento