Estats Units

Ruta 66

Víctima del progrés
Escrit el10/12/2014

Ens dirigim a Los Angeles, tornem a l'estat costaner de Califòrnia i ho fem recorrent un tram de la històrica Ruta 66. Benzineres abandonades, terrenys en venda i pobles desolats evidencien que aquesta carretera va viure millors èpoques quan als anys 30 va convertir-se en la principal ruta cap a l'oest dels Estats Units. Es va dissenyar per unir les ciutats de Chicago i Los Angeles travessant els estats d'Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Nou Mèxic, Arizona i Califòrnia i va servir com a via d'escapament de la població rural del centre dels Estats Units que volia arribar a la pròspera Califòrnia fugint d'una greu sequera. L'increment d'afluència al llarg de la ruta va propiciar l'establiment de comerços i motels permetent el desenvolupament de les que avui són oblidades localitats. Aquí va néixer el concepte de "fast food" i el "drive through" que permetia per primer cop als viatgers comprar menjar sense baixar del seu cotxe.

 

  

 

 

Després de la Segona Guerra Mundial el president Eisenhower, prenent les carreteres alemanyes com a exemple, va promoure la creació d'una xarxa d'autopistes que permetés el trasllat més veloç de mercaderia i facilités la mobilització de les tropes militars. Així va començar el deteriorament de la nostàlgica Ruta 66 on la destinació final no era l'important sinó viure el viatge.

 

  

 

 

Avui, entre escenaris de pel·lícules del Far West s'ha mantingut alguna petita població aprofitant el reclam del passat enregistrat al cine. Quan hi arribes encara pots percebre per uns instants l'ambientació d'una escena d'en Clint Eastwood. La il.lusió cau en picat quan fas una ullada dins del Saloon o a qualsevol altre local al llarg del carrer i t'adones que tot està convertit en vulgars botigues de souvenirs. Malgrat tot, els paissatges queden intactes. Altiplans que semblen de sorra, càctus, arbres de Josuè, rectes de carretera que es perden a l'horitzó, la proximitat de deserts com el de Mojave on has de vigilar no atropellar cap tortuga... Per alguna cosa s'ha convertit en la destinació estrella de grups de moteros conduïnt Harley Davidson nostàlgics de temps cada vegada més llunyans. Pols, bistec de vedella, cervesa i Rock n'Roll.

 

  

 

 

 

    

 

 

 

 

Imagen de seguimiento