Cuba

Trinidad

Entre dos mons
Escrit el19/11/2014

Trinidad és una altra ciutat preciosa d'aquesta illa. Carrers adoquinats que s'enfilen fins a places senyorials, carros transportant fruita i verdura, comerços i mercats d'artesania i molt molt turisme! Forma part del circuit inclòs als paquets de vacances que venen les agències internacionals i per això és visitat per grans grups de persones equipades amb càmara, polsereta, gorra i rema solar que escolten les explicacions d'un guia. És molt accessible per carretera des de l'Havana i Varadero, els dos destins turístics per excel.lència.

 

 

 

A Cuba el turisme ha contribuït normement en la supervivència d'una economia aïllada però alhora, des de la dècada dels 70, ha anat creant un univers paral.lel dins del país on actualment conviuen dues economies posades: la del turisme ric i la dels cubans amb menys recursos. Fins fa poc els locals tenien restringit l'accés a les platges i a certes parts de l'illa així com anar a certs hotels i restaurants i fer ús de nous serveis. Existeixen dues monedes, la dels cubans i la dels turistes. Aquesta última quan es va crear només podia ser utilitzada pels extrangers dins dels seus ambients i poc a poc s'ha anat introduïnt a la vida dels nacionals. L'intent de fer conviure una gota d'oli dins un got d'aigua ha deixat seqüel.les. La gran majoria de cubans cobren en moneda nacional i se'ls fa impossible accedir a l'oferta en moneda de turista. Aquest fet ha anat generant amb el temps un sentiment d'exclusió, marginació i discriminació que ha calat a la societat cubana. Com a resposta ha provocat el desig de molts d'abandonar Cuba fet que el govern els hi posa molt difícil.

 

 

  

 

 

 

Una interpretació de tot aquest muntatge és creure que el sistema socialista estava dissenyat per fer-se càrrec del nombre de ciutadans i la irrupció d'estrangers disposats a pagar un preu molt superior per les coses amenaçava amb desestabilitzar l'equilibri trobat. La decisió va ser mantenir-ho impenetrable i conservar-lo amb molta delicadesa. Per sort o per desgràcia les coses estàn canviant i modernitzant-se i ens imaginem que amb l'anunci de la fi del bloqueig encara ho faran molt més ràpid. Esperem que les millores siguin palpables en el dia a dia de la gent.

 

 

 

   

 

Molt a prop de la ciutat hi ha una de les platges més boniques de la costa sud de Cuba convertida en un d'aquests resorts turístics. Des de Trinidad hi ha un agradable passeig amb bicicleta travessant camps i vorejant aiguamolls fins arribar a Playa Ancón. La recompensa val molt la pena!

 

 

 

Imagen de seguimiento