Cuba

Santiago de Cuba

Bressol de La Revolució
Escrit el25/10/2014

Santiago de Cuba és una ciutat que es descobreix poc a poc. Quan hi arribes no impressiona per la bellesa del seu casc antic més aviat deixat i sense una arquitectura gaire impressionant però poc a poc, les façanes descolorides, els cables elèctrics entortolligats, les tabernes de salsa, els locals d'artistes i la constant presència de la música et van captivant.

 

  

 

 

És, a més, una ciutat amb una forta càrrega històrica. Va ser a Santiago on, l'any 1953, va néixer el "Movimiento 26 de Julio". A causa de les represàlies desproporcionades davant les nombroses manifestacions, majoritàriament organitzades per joves universitaris, en protesta de les injusticies i desigualtats socials de la dictadura de Batista, molta gent va veure, com a única sol.lució per canviar aquesta dinàmica, la d'aixecar-se en armes contra el gobern. Un grup clandestí de 131 homes inconformistes, liderats per un jove Fidel Castro, van organitzar un motí per entrar al Cuartel Montcada, de l'exèrcit nacional, amb l'objectiu d'aconseguir armament per poder començar la guerrilla. Aquest assalt, del 26 de juliol, va fracassar estrepitosament cobrant-se 63 vides i portant els supervivents a la presó. Tot i que no va ser una acció exitosa, va inspirar a molts ciutadans que compartien els mateixos ideals llibertaris. Van ser els que van pressionar fins aconseguir l'amnistia dels presoners que, un cop en llibertat, es van exiliar a Mèxic des d'on planejarien el retorn a Cuba per començar La Revolució.

 

 

 

A Santiago ens hem passat hores veient ballar salsa i altres danses de moviments alegres i oscil.lants. Hem probat sort a una taberna, però la nostra participació a la pista de ball no passarà mai a la història... Hem estat vivint en un pis encantador a dues quadres de la plaça Céspedes on l'amabilitat Cubana ens ha tornat a seduïr. Allotjar-te a les cases particulars, que el govern autoritza per a què lloguin habitacions a turistes pagant els impostos corresponents, és una molt bona manera d'apropar-te als cubans i a la seva forma de vida podent conversar amb calma a la sala de casa seva. Totes ofereixen unes condicions higièniques impecables, habitacions amb bany privat i s' hi menja de meravella!!

 

 

 

Després de 10 dies deixem Cuba per anar a Haití, un dels pil.lars del nostre viatge. Tornarem a l'illa de Fidel d'aqui 3 setmanes amb més ganes de seguir coneixent aquest país, la seva cultura, la seva història i el funcionament d'un règim que ha trobat la fórmula, millorable en qualsevol cas, per sobreviure i progressar amb independència econòmica dins d'aquest món globalitzat.

 

 

 

 

 

 

Imagen de seguimiento