Cuba

Santa Clara

La gran batalla del Che
Escrit el19/10/2014

La tranquil.litat dels carrers de Santa Clara, de cases baixes de colors, transitats per carros de cavalls transportant passatgers locals, va ser interrompuda fa gairebé cinquanta anys quan el Comandante Che Guevara i els seus homes hi van guanyar una de les batalles clau de la Revolució.

 

 

 

Santa Clara

 

Recent graduat en medicina, Ernesto Guevara va emprendre el llarg viatge per llatino-america que va forjar en ell el fort sentiment de proximitat amb tots el pobles que es creuava adonant-se de les injusticies polítiques que vivien. El seu esperit revolucionari el va empènyer a participar en diferents episodis de revoltes a Guatemala on va ser capturat i empresonat a Mèxic, país on coneixeria, primer, a Raúl Castro qui, en veure els seus idearis intel.lectuals i filosòfics basats en doctrines marxistes, li presentaria el seu carismàtic germà, líder del partit de joves comunistes cubans, Fidel Castro, qui també es trobava a Mèxic preparant la Revolució. De seguida va néixer la complicitat entre l'apassionat Castro i l'intel.ligent Guevara que poc després s'embarcarien juntament amb 80 homes més cap a Cuba per lluitar junts contra la tirania. Amb el temps, Ernesto Guevara convertit en El Che, es va guanyar la confiança de Castro qui li va otorgar el rang de Comandante per la seva capacitat analítica i estratega al camp de batalla. Va ser a Santa Clara on el Che va assolir una de les seves grans victories. Liderant un comandament de 35 homes armats amb fusells i pedres va ser capaç de derrotar, en només una hora i mitja, un tren blindat de centenars de vehicles de gran tonelatge que transportava una elevada quantitat de munició i molts homes de l'exèrcit de Batista. A continuació van prendre la ciutat de Santa Clara, la primera de les grans ciutats conquerides per l'exèrcit rebel, donant a Fidel Castro la clau per a la invasió, uns dies després, de la capital L'Havana, fent realitat la victòria de la Revolució a Cuba.

 

 

 

Avui, el valor, la valentía, l'inconformisme contra les injusticies i la solidaritat del Che amb el poble de Cuba són emotivament homenatjats en una gran plaça dedicada a ell. Un petit i cuidat museu relata parts de la seva vida, una gran escultura reprodueix la "querida presencia" del Comandante i, el més commovedor, és aquí on descansen les seves restes trobades a Bolívia el 1998, 30 anys després de la seva mort, juntament amb les de 17 guerrillers que van fer amb ell la revolució en aquest país de la seva estimada Amèrica del Sud.

 

 

A una hora de Santa Clara, la petita població de Remedios, lluny d'herències revolucionaries, és un lloc encantador de carrerons sinuosos, places i racons ideals per fer una Pinya Colada a la posta de sol al ritme de sons cubans!

 

 

 

 

 

 

  

RemediosImagen de seguimiento