Cuba

Playa Larga

David contra Goliath
Escrit el24/11/2014

Escassament dos anys després de proclamar-se el triomf revolucionari a Cuba, Estats Units, que es negava a acceptar la derrota i a veure com es consolidava un règim anticapitalista a l'illa, va reaparèixer amb una resposta bèl·lica. El lloc escullit per intentar la reconquesta de la més gran de Les Antilles va ser la Bahía de los Cochinos. Fidel Castro, a l'assabentar-se de la invasió, va voler dirigir i supervisar les maniobres militars personalment des de primera línia de foc. Tot i disposar d'armament molt desigual, els revolucionaris van ser capaços de vèncer l'enemic en menys de 72 hores. Aquest fet va suposar la retirada nord-americana que no volia trencar els acords internacionals declarant obertament una nova guerra. Els cubans han comparat sempre aquesta humiliant derrota americana amb la de Goliath davant de David. Des d'alhesores però, Estats Units va intensificar el bloqueig comercial i econòmic que ha mantingut Cuba, durant els darrers 50 anys, en clar desaventatge respecte altres països en via de desenvolupament.

 

 

 

 

Ens hem instal.lat al final de la badia a un petit poble de pescadors, Playa Larga, a les portes d'una immensa reserva natural hàbitat de multitud d'aus com el falcó negre, els pelicans blancs i els flamencs més roses que hem vist mai. El color tan rosat, gairebé taronja, es deu a la seva alimentació a base de les gambes i llagostins que poblen les aïgues d'aquestes salines.

 

 

  

 

 

No podríem acomiadar de millor manera els darrers dies a Cuba que participant a les festes del poble! Per les semblances amb l'ambient, la infraestructura, la indumentària de la gent i fins i tot pels rostres dels habitants d'aquesta part de l'illa, ben bé podríem ser a una festa qualsevol a un poble qualsevol dins del territori espanyol.

 

 

 

Ja de camí a L'Havana hem decidit aturar-nos unes hores a Varadero. Volíem veure la platja més famosa de Cuba, de la que tant se'n parla. Al llarg de la nostra visita a aquest país hem intentat obviar les zones més turístiques per ser, generalment, les més impersonals i més allunyades de l'autèntica realitat cubana. Efectivament Varadero és una platja espectacular però no creiem que ens hi tornin a veure.

 

 

 

I quan la calor sofocant, els cocoters, la vegetació exhuberant, els carros a cavall, la fruita de mil formes i colors, les postes de sol i l'afecte de la gent s'han convertit en l'habitual dels nostres dies marxem de Cuba i definitivament deixem enrere el Carib, Amèrica Central i Llatinoamerica després de 10 mesos i mig. Els 10 mesos i mig més intensos de la nostra vida. Trobarem a faltar moltes coses i només marxar ja tenim ganes de tornar. Per conèixer tot el que ens ha faltat i per repetir tot el que ens ha captivat. Mai és suficient el temps que dediques a viatjar per un país, una zona, un continent però estem molt feliços d'haver pogut passar aquest temps descobrint un món que mai més ens serà llunyà.

 

Imagen de seguimiento