Belize

Sarteneja

Serenor a mar i a terra
Escrit el14/10/2014

Solitàri enmig d'una gran badia al nord de Belize i situat a una llarga distància d'altres poblacions, el tranquil i aïllat Sarteneja és terra de pescadors i petits agricultors de blat de moro, plàtan i advocat. S'hi arriba només en barca o per una mal mantinguda carretera de sorra. La seva població és mestissa, immigrant de Mèxic, de parla espanyola i amable i la gastronomia recorda a la del país veï del nord. El color turquesa lletós del mar, causat pel vent dels últims dies, fa que l'aigua sembli pintura amb la qual podrien haver decorat els colorits velers de fusta amb els que els pescadors surten a navegar. Molta calma, tant a la badia com als carrers terrosos de Sarteneja.

 

  

 

 

 

Poc a poc, l'augment discret del turisme incrementa l'oferta de serveis al poble treient profit als seus entorns naturals de sabana, selva i petits llacs així com a la seva història. Les coves subterrànies que es troben a la zona van ser utilitzades pels Mayas com a refugi quan, probablement, fugien de perills que els obligaven a abandonar casa seva.

 

 

 

Les aigües de la badia de Sarteneja són hàbitat d'un dels herbívors aquàtics més grans del món, el manatí. D'aspecte entrenyable i somrient aquest voluminós mamífer viu en zones poc profundes alimentant-se de les algues del fons. Malauradament és una altra espècie en perill d'extinció. La caça ja fa temps que està severament penalitzada a molts països centreamericans però la contaminació de les aigües i els impactes de les llanxes motores, en dificulten la recuperació. En aquest sentit treballa el centre de protecció de fauna Wild Tracks que cuida manatís ferits i els allibera al mar un cop curats. És aquí on hem tingut l'oportunitat d'observar de prop aquest simpàtic i manyac animal.

 

   

 

Manatí 

 

S'acaben els nostres dies a Belize, el petit país anglòfon tan diferent com semblant a la resta de Centre Amèrica. L'història, la diversitat cultural, l'estabilitat econòmica que l'empara i els recursos destinats a la protecció de la natura són alguns elements distintius mentre que moltes tradicions i l'estil de vida confirmen els punts en comú.

 

  

 

Ens espera una nova frontera que marca el final de la nostra estada a la part continental d'Amèrica Central. Passarem dos dies a Mèxic abans d'arribar a Cancún des d'on volarem a Cuba!

 

 

 

 

 

 

 

Imagen de seguimiento