Belize

Belize Zoo

Un crit per salvar vides
Escrit el10/10/2014

Mai abans ens havia atret l'idea de visitar un Zoo, fora del de Barcelona. Preferim, quan és possible, veure la fauna salvatge al seu hàbitat natural sobretot perquè això sol ser un signe del bon estat de conservació de l'espècie. Tenir animals en captivitat és una intromissió humana al cicle natural amb tots els matissos, casos particulars, pros i contres que d'aquest fet puguin derivar.

 

 

 Tucan


El Zoo de Belize és una d'aquestes excepcions. Més que un Zoo, on pagues per veure un aparador d'éssers vius engabiats, es tracta d'un centre de recuperació de fauna autòctona del país amb un enfocament didàctic que ens ha semblat molt encertat. Aquí s'hi troben recuperant-se, en un entorn que imita al màxim l'hàbitat de cada espècie, animals rescatats de situacions de perill greu. Després de ser atropellats, per exemple, com molts dels tapirs que es troben al Zoo, o salvats de viure en captivitat com a mascota en cases particulars en condicions totalment degradants com passa amb micos, ocells, rèptils i molts d'altres. És l'abrumador cas d'un jaguar negre que tenien tancat al sòtan d'una casa sense llum i passant gana. Si no l'haguessin trobat a temps no hauria viscut gaire més dies. Al Zoo, on viu des de fa un any, no va ser fàcil mantenir-lo en vida però avui, el felí batejat com a Lucky Boy, té una bona salut, ha guanyat pès i llueix un lluent pelatge negre. Ell és un dels animals recuperats que no serà alliberat de nou a la selva ja que ha perdut la capacitat de poder sobreviure en llibertat i estaria molt exposat a morir si el reintroduïssin. A canvi es quedarà al Zoo fent una tasca de conscienciació a favor de la preservació de la seva espècie. Aquesta és la filosofia del Zoo de Belize. Servir de plataforma de sensibilització per belizenys i visitants sobre la necessitat de conservar els hàbitats naturals de les espècies del país així com les de tot el món i evitar-ne la caça indiscriminada.

 

 

 

 Tapir, mono aranya i jaguar

 

Una experiència didàctica i emocionant. Sobretot quan et trobes molt prop d'espècies difícils d'observar a la selva com l'elegant i preciós jaguar! Esperem que els valors que transmet el Belize Zoo siguin autèntics i la base real de la seva feina tal com ens han explicat tan des de dins de l'institució com biòlegs independents. Seria enormement decepcionant descobrir que només es tracta d'una màscara de màrqueting.

 

 

 

 

 

Jaguar

Imagen de seguimiento