Argentina

Valles Calchaquíes

Fent ruta amb 2 porteños
Escrit el08/05/2014

Hem recuperat la sensació de viatjar després de 3 setmanes instal.lats a Villa Minetti. Tornem a carregar les motxiles, a informar-nos d'horaris de busos i reprenem la incertesa de no saber on passarem la nit ni a qui coneixerem pel camí. Ens dirigim a Bolivia però abans volem conèixer el nord-oest d'Argentina. Des de Tucumán ens hem endinsat a les Valls Calchaquíes passant per Tafi del Valle, les ruïnes de Quilmes, Cafayate, la Quebrada de las Conchas, Cachi i finalment la colonial ciutat de Salta.

 

Ruta Quebrada de las Conchas 

Salta Salta

Salta Salta

Quebrada de las Conchas; Salta


 

 Cachi Cachi pics 6000 andes 

Cachi

 

Les formacions rocoses de la Quebrada de las Conchas són espectaculars, els pobles encantadors, alguns rodejats de vinyes com Cafayate, altres com Cachi amb l'alçada dels pics dels andes més a prop que mai i un cop dins de la província de Salta hem començat a veure els cardons, cactus gegantins. Són paissatges molt diferents a qualsevol altra part d'Argentina i, aquí, estan molt carregats d'històries dels pobles originaris que van patir les accions atroces que els colonitzadors espanyols van estar realitzant durant l'explotació del continent americà. Ens ho explicava el Roberto, descendent directe dels tafís, una de les comunitats natives de la vall de Tafí, mentre ens ensenyava el seu cultiu d'herbes medicinals durant la visita guiada a la seva granja ecològica. Ell ens ha introduït per primer cop a la cultura de la Pachamama (la Madre Tierra) i a la simbiòsi i l'equilibri que les comunitats andines, des de Tierra del Fuego fins a Mèxic, mantenien i encara mantenen amb el planeta.

 

 

La Pachamama Tafi del Valle

Cafayate i Cardons Pablo, Maria i Cardon

La Pachamama; Tafi del Valle; Vistes de Cafayate; Cardon gegant

 

A uns 100 km més al nord d'aquesta vall, els Quilmes també van patir l'assalt i el menyspreu per part dels colonitzadors que miraven d'enriquir-se a través de l'explotació i exportació dels recursos locals i la mà d'obra forçada, però poden presumir de ser una de les comunitats que més resistència va oferir. Quan després de 130 anys de batalles els espanyols els van derrotar els van fer pagar la seva desobediència obligant-los a anar caminant fins a Buenos Aires. Més de 1500 km a peu que només van suportar un 5% dels 2000 que van començar. Avui el cementiri on descansen els pocs que van arribar a la capital dona nom a un dels seus barris i a la cervesa més popular del país.

 

Ruinas de Quilmes Ruinas de Quilmes

Ruïnes de QuilmesCascada a Cafayate

Cascada a Cafayate

 

Hem recorregut 'aquestes valls amb la Guillermina i el Juan Pablo, una parella genial de porteños (de Buenos Aires) que ens van recollir fent autostop i que ens van proposar seguir fent ruta amb ells. A Salta ens hem despedit amb la intenció de tornar-nos a trobar una mica més al nord, a la província de Jujuy, l'última d'Argentina.

 

 

Amb la Guillermina i el Juan Pablo Quebrada de las Conchas

Quebrada de las Conchas pablo i alpaca

Quebrada de las Conchas

 

Una gran sorpresa va ser descobrir que la "Ruta 44" existeix físicament a Argentina!!

 

Ruta 44

Km 0 de la Ruta 44 d'ArgentinaImagen de seguimiento