Argentina

Mendoza

Vi a l'alçada de pocs
Escrit el07/04/2014

Hem tornat a Argentina fent autostop. Hem creuat els Andes dalt d'un camió carregat amb 44.000 Kg de plàtans, travessant llargs i sinuosos ports de muntanya a 20 Km/h. Lluny de desesperar-nos, hem gaudit entre mate i mate de les històries d'un home entrenyable que ens ha apropat a la dura i sacrificada vida de l'ofici de camioner que fa que es passi més hores a la carretera que prop de la seva familia a qui veu només unes hores al mes.

 

El camió ens va deixar a Uspallata, una petita població enclavada en una vall al peu dels Andes, uns 100Km abans de la ciutat de Mendoza. La Vall, igual que a tota aquesta part dels Andes, és molt rica en minerals de tonalitats diferents que es combinen donant lloc a paisatges insòlits.

 

Uspallata Cerro de los 7 colores

Camí Vall d'Uspallata Minerals de 7 colors

 

Des d'Uspallata, el parc Natural de l'Acongagua queda a pocs kilòmetres. Allà pots apropar-te als peus de la cara nord d'aquest pic que, amb els seus 6.960m d'alçada, és, després dels cims de l'Himalaya, el més alt del món. És abrumador ser-hi tan aprop, a 3.500m, al mig dels Andes.

 

Aconcagua 

Mirador Aconcagua Riu a l'Aconcagua

 

Seguint la via de l'antic ferrocarril transandí vem arribar fins a Puente del Inca, un monument natural creat per l'erosió del riu i la sedimentacio de minerals. Les propietats terapèutiques d'aquestes aigues van ser aprofitades durant anys per un balneari que va deixar de funcionar quan el 1965 va desaparèixer sota una allau. Avui en queden només restes i una petita capella. La gent de les poques cases que s'aglomeren al costat de les vies segueix vivint de l'interès turístic  i la mística de l'indret.

 

Puente del Inca Estació ferrocarril transandí

Vall Puente del  Inca

 

Vem deixar enrere la cordillera andina per arribar a Mendoza, la capital llatinoamericana del vi. L'any 1861 va patir un fort terratrèmol que va destruïr gran part del seu casc antic. La reconstrucció es va fer seguint un disseny de carrers amples en quadrícula i 5 espaioses places distribuïdes de forma simètrica per facilitar l'evacuació en cas d'un segon sisme. Segons ens va explicar un artesà local amb qui vem compartir una tarda, Mendoza havia estat una ciutat molt més animada culturalment on es fomentava la vida artística al carrer. Ara, les ordenances municipals l'estan convertint en un aparador turístic. Ens recorda al cas de la nostra estimada Barcelona...

 

Mendoza

 Plaza de la Independencia, Mendoza

 

Seguint les recomenacions d'experts catalans del món del vi, vem passar un dia visitant les instal.lacions de la Familia Zuccardi. Un espectacle gastronòmic i un regal als nostres paladars!!a més d'una interessantíssima visita guiada a un dels cellers que produeix vi amb raïm de vinyes situades a més de 2000m d'alçada.

 

 

Bodega Familia Zuccardi Casa del Visitante, Famlia Zuccardi

 

Imagen de seguimiento